
Hoe werkt hypnose?
Wat is hypnose?
Wat is hypnose en hoe komt het dat wij overtuigingen en
belemmeringen hebben, waar we zonder hypnose niet vanaf komen?
Hypnose Centrum Flevoland heeft aandacht voor je innerlijk
Tijdens een hypnose is je aandacht helemaal naar binnen gericht. Dit is een natuurlijke staat die je bijvoorbeeld ook bereikt tijdens het staren door een raam, soms tijdens het autorijden of
bij het lezen van een boek.
Door de concentratie op een gebeurtenis “vergeet” je de dingen om je heen.
Via directe hypnose kan de hypnotherapeut jouw kritische gedachten en vaste denkpatronen omzeilen en direct naar jouw onderbewustzijn gaan, om tot de diepere oorzaak van jouw probleem te komen.
Hoor je mij wel?
Als kinderen bijvoorbeeld naar een film kijken, horen ze niet als hun iets gevraagd wordt. Hoewel het geluid, de vraag, wel de oren bereikt, wordt dit niet verwerkt door het bewustzijn.
Het bewustzijn is immers volledig gericht op datgene wat op het scherm plaatsvindt.
Hypnose is geen slaap
Tijdens de hypnose ben jij je volledig bewust wat er gezegd wordt. De hypnotiseur kun je vergelijken met een stuurwiel, dat jou helpt om te bereiken wat jij wilt.
In alle gevallen behoud je zelf de regie en kun je àltijd besluiten om de hypnose te verbreken.
Tijdens een hypnose ben je lichamelijk en geestelijk volledig ontspannen en door deze ontspanning en de houding die je aanneemt, lijkt het of je slaapt. Maar je slaapt niet, je bent volledig relaxed en weet precies wat er met je gebeurt en wat er gezegd wordt.
Hypnose is niets meer of minder dan een diepe vorm van trance.
Je verliest op geen enkel ogenblik het bewustzijn of de controle over je geest. Tijdens de hypnose heb je een verhoogde aandacht, tot wel 2000% meer. Je hoort alles, je weet steeds waar je bent, je weet wat er gebeurt, je kunt gewoon spreken en antwoorden.
Kun je in hypnose blijven?
Het blijven hangen in hypnose is een enge gedachte, maar het is gelukkig geen terechte angst. Hypnose is geen slaap, maar een vorm van ontspanning welke wordt opgeroepen door een geregistreerd hypnotiseur, waarbij je zeer gefocust bent. Dit vind zich plaats in ons onderbewustzijn.
Je hoeft nooit bang te zijn dat je in hypnose blijft. Dit gebeurt in geen enkel geval, zelfs niet als, in een uitzonderlijke situatie, de hypnotiseur niet meer in jouw bijzijn is. Zodra de hypnotiseur de hypnose niet langer in stand houdt, raak je vanzelf weer naar buiten gekeerd of je doet een kort dutje en je wordt gewoon weer wakker in volledig bewustzijn.
Hypnose is niet eng
Sommige mensen geloven dat hypnose eng is, omdat ze denken de controle te verliezen. Deze gedachte is meestal ontstaan door het zien van toneelhypnose of hypnoseshows, waar mensen gekke dingen doen. Zo is het juist de bedoeling bij hypnoseshows dat iemand uit het publiek gekke dingen op het podium doet. Door middel van eenvoudige tests weet de showhypnotiseur de mensen, die ontvankelijk hiervoor zijn, feilloos te selecteren. Deze mensen houden gewoon de controle en doen nooit iets wat zij niet willen, maar willen deze ervaring op het podium een keer meemaken.
Hoe werkt het bewuste, onderbewuste en onbewuste brein?
Het meeste wat je doet is onbewust
De meeste dingen die je doet, doe je onbewust: je ademt, je loopt, je gaat verzitten, je knippert met je ogen. Dit is een automatisch proces.
Stel je eens voor hoeveel prikkels je op een dag zou hebben als je dit allemaal bewust doet. Als je iets nieuws leert zoals fietsen, dan doe je dat eerst bewust.
Hoe meer ervaring je opdoet met het fietsen, hoe meer dit een onbewuste activiteit wordt en je niet constant nadenkt hoe je moet fietsen.
Je bewuste brein
Slechts 5% van wat we doen, doen we bewust. Het bewuste brein gebruik je bij praten, logisch denken, analyseren, beslissingen overdenken en bijvoorbeeld plannen.
Het kan kleine hoeveelheden informatie verwerken. Het bewuste kan maar één ding tegelijk. Zeker in de westerse samenleving hechten we enorm veel waarde aan ons bewuste brein, aan het ratio, aan het analyseren en het nemen van beslissingen.
Het bewuste brein filtert alle informatie die binnenkomt met de bestaande kennis uit het onderbewuste. Het onderbewuste heeft een bepalende rol in het binnenlaten van nieuwe informatie. Het moet namelijk passen bij de informatie die er al is in het onderbewuste.
Informatie in het onderbewuste is gewoon informatie. Of het nu nuttige, goede of niet goede informatie is doet er niet toe. Er is geen eenheid van informatie. Zodra je iets doet, leest of denkt put het uit de bestaande informatie en wil dit perse opnieuw toepassen. Ook als jij dat niet wilt. Dus als jij je gewoonte wilt veranderen, dan wilt jouw onderbewuste dat niet en zal je gaan tegenwerken. Soms direct, soms na een tijdje. Zolang de informatie niet veranderd is, kom je hier niet vanaf.
Daarom zijn we gewoontedieren, hebben we vaak het gevoel van “dat gebeurt mij nou elke keer weer” en is het veranderen van je eigen gedrag en gewoonten helemaal niet gemakkelijk. Dat merk je als je wilt afvallen of stoppen met roken of een gedachte die je zelfbeeld naar beneden haalt maar niet weg wil, ook al zie je er geweldig uit.
In hypnose kun je een oude gewoonte die niet langer nuttig is vervangen door een nuttige en positieve gedachte die dan voorop staat en altijd bovenkomt. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld wilt stoppen met snoepen dat je onderbewuste niet roept om suiker, maar de gedachte direct loslaat. Het heeft geen effect meer op je als anderen wel chips of koekjes eten.
Lees en leer hier hoe dat werkt en hoe en waarom ik het wel kan.
Het onderbewuste brein
Het onderbewuste brein is ontzettend krachtig. Je gebruikt het onderbewuste brein bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie, maar ook bij gedachtes, emoties, (irrationele) overtuigingen en herinneringen.
Het onderbewuste brein verwerkt dingen 200.000 keer zo snel als jouw bewuste brein. Alle dingen die je doet, maken deel uit van hoe jij de wereld ziet en ervaart. Ook hoe jij op dingen reageert en hoe jij de wereld ziet, ligt opgeslagen in jouw onderbewuste brein.
Elke keer wanneer je iets meemaakt of iets ziet, maak je hier een mentale notitie van, die wordt toegevoegd aan alle informatie die je al in je onderbewuste brein hebt .
Overtuigingen en belemmeringen
Onbewust heb je overtuigingen gekregen
Jouw hersenen leggen continu verbindingen. Zo is bijvoorbeeld de link tussen hitte, pijn en gevaar opgeslagen in jouw onderbewuste brein.
Toch is het niet altijd prettig dat je 95% vanuit jouw onderbewuste brein handelt. Jouw onderbewuste brein maakt er namelijk geen verschil in of dingen goed voor je zijn, of niet. Je reageert uit gewoonte, omdat je geleerd hebt op een bepaalde manier te handelen.
Zo bouw je onbewust overtuigingen op. Je bouwt ook overtuigingen op die je niet dienen, of die je niet langer dienen, maar je handelt uit gewoonte. Je kunt je meestal niet eens meer herinneren hoe een bepaalde overtuiging is ontstaan.
Jouw beperkende overtuigingen
Beperkende overtuigingen kunnen ontstaan op alle vlakken in je leven en op elk moment. Veel overtuigingen zijn er al op zeer jonge leeftijd.
Misschien was je vroeger niet zo sportief, kon je niet zo goed leren, werd je gepest, was je te dik, bang voor spinnen of had je hoogtevrees. Heel snel heb je overtuigingen opgebouwd. Beperkende overtuigingen gaan je blokkeren in je doen en laten in je latere leven en zo worden beperkende overtuigingen blokkerende overtuigingen.
Loskomen van beperkende overtuigingen is niet gemakkelijk en je beperking kan je behoorlijk in de weg zitten.