logo

Waarom werkt hypnose?

Wat is hypnose?

Wat is hypnose en hoe komt het dat wij overtuigingen en
belemmeringen hebben, waar we zonder hypnose niet vanaf komen?

In je leven verander je continu. Vanaf dat je heel klein bent doe je ervaringen op, kopieer je gedrag van anderen en hoor je de mening van een ander.  Als klein kind neem je dat in je op en dat kan zomaar jouw waarheid worden. Later kan zo’n waarheid tegen je gaan werken en is bijvoorbeeld vliegen helemaal niet eng.

Je bent niet overal verantwoordelijk voor en je hoeft jezelf niet weg te cijferen. Maar dat heb je geleerd of gekopieerd en het is in je verankerd. Met reguliere therapie kom je daar niet zomaar vanaf. Hypnotherapie en/of hypnose therapie lost jouw belemmering heel snel op. Kies voor een geaccrediteerd  en professionele hypnotherapeut

 

Je bent niet je gedachten

Heb jij een hoofd vol gedachten dan krijg je brein weinig tot geen rust. Doordat er continu gedachten zijn lijkt het of jij je gedachten bent. Je bent niet je gedachten. In hypnose zul je merken dat jij gaat bepalen wat je wilt denken. Dat geeft een enorme vrijheid.

Hypnose treedt de laatste jaren meer en meer op de voorgrond als een volwaardige therapie voor de meest uiteenlopende geestelijke en lichamelijke aandoeningen.

Meer zelfvertrouwen door hypnose

Hypnose Centrum Utrecht heeft aandacht voor je innerlijk

Tijdens een hypnose is je aandacht helemaal naar binnen gericht. Dit is een natuurlijke staat die je bijvoorbeeld ook bereikt tijdens het staren door een raam, soms tijdens het autorijden of bij het lezen van een boek.

Door de concentratie op een gebeurtenis “vergeet” je de dingen om je heen.

Hypnose is een volledige en grote concentratie van aandacht gericht op je innerlijke bewustzijn

Door het bewuste analytische analyseren kunnen we deze staat  gewoon niet meer zelf zo makkelijk bereiken. Heb je deze eenmaal weer bereikt door hypnose dan kun je het zelf ook gemakkelijker.

Wanneer je de breinactiviteit vergelijkt met mensen in diepe hypnose en kinderen van nul tot vijf, dan is die activiteit identiek. Vroeger was dat tot een oudere leeftijd, maar door alle technologische ontwikkelingen zijn er op jonge leeftijd al prikkels zoals bijvoorbeeld de televisie, een laptop of mobiel.

Net zoals kinderen dat nog kunnen totdat ook hun staat meer gericht raak op de wereld om hun heen en zij als vanzelf jun hypnotische staat verliezen. Door de invloed van alle technologie krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd meer prikkels te verwerken en zij verliezen de hypnotische staat op steeds jongere leeftijd. Stress, onzekerheid en angsten en een vol en druk hoofd ontstaat hierdoor op steeds jongere leeftijd.

Directe hypnose omzeilt de kritische gedachten en heeft direct resultaat

Via directe hypnose kan de hypnotherapeut jouw kritische gedachten en vaste denkpatronen omzeilen en direct naar jouw onderbewustzijn gaan, om tot de diepere oorzaak van jouw probleem te komen en hierin een verandering aan te brengen die jij graag wilt.

Zo kom je van je belemmeringen af

Hoor je mij wel?

Vanaf dat je bent geboren totdat je een jaar of 4 of 5 oud bent kun je zelf gewoon in hypnose. Zomaar vanzelf, zonder hulp en je denkt er niet over na. Hypnose is een natuurlijke staat waarin je zo ontspannen bent en zo gefocust dat je brein volledig ontspant en je helemaal bent in het moment.

Als klein kind kun je zomaar even opgaan in je eigen wereld, de binnenwereld ook wel genaamd de hypnotische staat en als iemand iets tegen je zegt dan hoor je het wel, maar ook niet meer dan dat. Een klein kind blijft gefocust op een puzzel, een film of ander speelgoed. In hypnose ben je vrij en onbevangen en ontspannen. Alles is mogelijk en de wereld verandert in mogelijkheden. 

De valkuilen van het bewuste brein

Wordt je ouder dan ga je beren op de weg zien en zodra een idee je brein bereikt zie je problemen en valkuilen. Een kind is hier nog vrij van en droomt over een avontuurlijk leven en stapt elke dag moeiteloos uit de comfortzone. 

De hypnotische staat heb je gewoon bij je geboorte gekregen omdat het vreselijk vermoeiend is om altijd “aan” te staan. Net zoals je lichamelijk kunt ontspannen, zo kun je ook je brein ontspannen. Dat zorgt ervoor dat je brein rust krijgt. Van de meeste mensen weet het brein niet meer wat rust is, wat echt ontspannen zijn is, maar ooit heb je het geweten. 

Je verliest het vermogen om in hypnose te gaan rond je 5e levensjaar omdat je je dan steeds meer gericht raakt op de buitenwereld totdat je geheel gericht bent op de buitenwereld en alles wat er om je heen gebeurt, wat je hoort, wat je ziet, wat je leert en zonder dat je het doorhebt ben je het vermogen om in een hypnose te gaan kwijt. De balans tussen spanning en ontspanning in jouw brein is weg. Ook jij kan weer vrij en onbevangen gaan leven. 

Hypnose bij kinderen is erg doeltreffend

Hypnose is bij kinderen erg doeltreffend en lost tal van issues snel op zoals bijvoorbeeld faalangst, stress, druk hoofd, moeilijk kunnen concentreren, angst in het donker, bedplassen, nagelbijten en nog veel meer klachten. Kinderen vinden hypnose heel erg fijn.

Hypnose is geen slaap

In hypnose slaap je niet. Je bent je volledig bewust van wat er gezegd wordt. De hypnotiseur kun je vergelijken met een stuurwiel, dat jou helpt om te bereiken wat jij wilt. De hypnotiseur brengt jou naar de staat die jij nodig hebt om in je eigen innerlijke onbelemmerde wereld te komen.

In alle gevallen behoud je zelf de regie en kun je àltijd besluiten om de hypnose te verbreken.

Tijdens een hypnose ben je lichamelijk en geestelijk volledig ontspannen en door deze ontspanning en de houding die je aanneemt, lijkt het of je slaapt. Je hebt je ogen gesloten en zo houd je de prikkels van buitenaf weg. Maar je slaapt niet, je bent volledig relaxed en je weet precies wat er met je gebeurt en je weet wat er gezegd wordt.

Hypnose is niets meer of minder dan een hele diepe vorm van ontspanning

Tijdens de hypnose heb je een verhoogde aandacht, tot wel 2000% meer. Je hoort alles, je weet steeds waar je bent, je weet wat er gebeurt, je kunt gewoon spreken en antwoorden.

Overwin je angst

Kun je in hypnose blijven?

Je blijft nooit in een hypnose. Het blijven hangen in hypnose is geen terechte angst. Hypnose is geen slaap, maar een vorm van ontspanning welke wordt opgeroepen door een ervaren en geregistreerd hypnotiseur, waarbij je zeer gefocust bent op alles in je onderbewuste en herinneringen en situaties van heel lang geleden zijn er gewoon weer als jij dat wilt.

Je hoeft nooit bang te zijn dat je in hypnose blijft. Dit gebeurt nooit, zelfs niet als, in een uitzonderlijke situatie, de hypnotiseur niet meer in jouw bijzijn is. Zodra de hypnotiseur de hypnose niet langer in stand houdt, raak je vanzelf weer naar buiten gekeerd of je doet een kort dutje en je wordt gewoon weer wakker in volledig bewustzijn. Een hypnotiseur zegt 3, 2, 1 en open je ogen aan het einde van de sessie omdat dit je direct weer alert maakt en je geen dutje doet.

In hypnose gaan is een heel natuurlijke staat wat je al ettelijke keren per dag zelf doet. Een lichtere staat, maar je hebt vast weleens gemerkt dat je even afwezig was en als vanzelf weer aan bent gaan staan.

Monique op de Gezondheidsbeurs

Hypnose is niet eng

Sommige mensen geloven dat hypnose eng is, omdat ze denken de controle te verliezen. Deze gedachte is meestal ontstaan door het zien van toneelhypnose of hypnoseshows, waar mensen gekke dingen doen. Zo is het juist de bedoeling bij hypnoseshows dat iemand uit het publiek gekke dingen op het podium doet.

Door middel van eenvoudige tests weet de showhypnotiseur de mensen, die ontvankelijk hiervoor zijn, feilloos te ​selecteren. Deze mensen houden gewoon de controle en doen nooit iets wat zij niet willen, maar willen deze ervaring op het podium een keer meemaken.

Showhypnotiseurs maken gebruik van allerlei trucs en manipulatie die voor een hypnose kenner nogal belachelijk overkomen. Maar mensen willen show zien en het gevoel hebben dat hypnose een soort van toveren is of iets heel spiritueels. In feite is het nep wat je ziet maar de imagoschade is er. Dat is erg jammer omdat hypnose de meest natuurlijke manier van zelfheling en ontspanning is.

Hypnose is niet eng. Hypnose brengt je dicht bij je innerlijk in een zeer ontspannen staat. Je voelt je alsof je even wegdroomt. Omdat je brein is vergeten hoe het moet helpt de hypnotiseur jou om die staat opnieuw te bereiken. Als je hoofd lekker rustig is en de vicieuze cirkel van gedachten er even niet is, dan kun je zelf in de hypnose een belemmerende gedachte vervangen door een andere gedachte. De belemmering verdwijnt direct. De belemmering verdwijnt omdat jij dat zelf wilt. De hypnotiseur heeft daar niets over te zeggen.

Hoe werkt het bewuste, onderbewuste en onbewuste brein?

Het meeste wat je doet is onbewust

De meeste dingen die je doet, doe je onbewust: je ademt, je loopt, je gaat verzitten, je knippert met je ogen. Dit is een automatisch proces.

Stel je eens voor hoeveel prikkels je op een dag zou hebben als je dit allemaal bewust doet. Als je iets nieuws leert zoals fietsen, dan doe je dat eerst bewust.

Hoe meer ervaring je opdoet met het fietsen, hoe meer dit een onbewuste activiteit wordt en je niet constant nadenkt hoe je moet fietsen.

We hebben zoveel dingen geleerd die we nu onbewust doen. Zonder erover na te denken doen we van alles. Ga je erover nadenken dat wordt het soms opeens ingewikkeld. Ik denk dan wel eens aan links en rechts. Automatisch doe ik het vanzelf, maar denk ik erover na check ik altijd even welke hand links is en welke rechts? Is dit herkenbaar?

Je brein doet in feite hetzelfde met je gedachten. Automatiseren en zo komen dezelfde gedachten steeds terug. Het kost minder energie om niet alles te onthouden maar in een automatisch proces te laten verlopen. Een gedachte die gekoppeld is aan een vervelende emotie kan zomaar steeds terugkomen terwijl je dit niet wilt. Je kunt jezelf zo vaak zeggen om te stoppen met negatieve of angstige gedachten mar dat heeft weinig effect. In hypnose kan jij onbelemmerd je eigen positieve gedachten kiezen die er voortaan altijd zijn.

Je bewuste brein blijft in het verleden hangen

Slechts 5% van wat we doen, doen we bewust. Het bewuste brein gebruik je bij praten, logisch denken, analyseren, beslissingen overdenken en bijvoorbeeld plannen.

Het kan kleine hoeveelheden informatie verwerken. Het bewuste kan maar één ding tegelijk. Zeker in de westerse samenleving hechten we enorm veel waarde aan ons bewuste brein, aan het ratio, aan het analyseren en het nemen van beslissingen.

Het bewuste brein filtert alle informatie die binnenkomt met de bestaande kennis uit het onderbewuste. Het onderbewuste heeft een bepalende rol in het binnenlaten van nieuwe informatie. Het moet namelijk passen bij de informatie die er al is in het onderbewuste.

Informatie in het onderbewuste is gewoon informatie. Of het nu nuttige, goede of niet goede informatie is doet er niet toe. Er is geen eenheid van informatie. Zodra je iets doet, leest of denkt put het uit de bestaande informatie en wil dit perse opnieuw toepassen. Ook als jij dat niet wilt.

Daarom zijn we gewoontedieren, hebben we vaak het gevoel van “dat gebeurt mij nou elke keer weer” en is het veranderen van je eigen gedrag en gewoonten helemaal niet gemakkelijk.

Wil je meer weten over hypnose?

Het onderbewuste brein is ontzettend krachtig

Het onderbewuste brein is ontzettend krachtig. Je gebruikt het onderbewuste brein bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie, maar ook bij gedachtes, emoties, (irrationele) overtuigingen en herinneringen.

Het onderbewuste brein verwerkt dingen 200.000 keer zo snel als jouw bewuste brein. Alle dingen die je doet, maken deel uit van hoe jij de wereld ziet en ervaart. Ook hoe jij op dingen reageert en hoe jij de wereld ziet, ligt opgeslagen in jouw onderbewuste brein.

Elke keer wanneer je iets meemaakt of iets ziet, maak je hier een mentale notitie van, die wordt toegevoegd aan alle informatie die je al in je onderbewuste brein hebt. Je onderbewuste brein is en automatiseert.

Er worden patronen gevormd en de binnenkomende informatie wordt gerangschikt en in hokjes, in patronen geplaatst. Heel handig want je brein kan er iedere keer snel uit putten. Die patronen zijn erg sterk en laten deze informatie niet meer los. Zo ontstaan er vaste patronen en vaste overtuigingen.

Zet je je onderbewuste in om een een verandering in te zetten dan is dat de snelste en krachtigste manier. Directe hypnose is een natuurlijke manier om je eigen kracht te benutten. Blijf niet hangen in het oude als je het je niet brengt wat je wilt. Zet dan die verandering in en voel je vrij.

Overtuigingen en belemmeringen

Onbewust heb je overtuigingen gekregen

Jouw hersenen leggen continu verbindingen. Zo is bijvoorbeeld de link tussen hitte, pijn en gevaar opgeslagen in jouw onderbewuste brein.

Toch is het niet altijd prettig dat je 95% vanuit jouw onderbewuste brein handelt. Jouw onderbewuste brein maakt er namelijk geen verschil in of dingen goed voor je zijn, of niet. Je reageert uit gewoonte, omdat je geleerd hebt op een bepaalde manier te handelen.

Zo bouw je onbewust overtuigingen op. Je bouwt ook overtuigingen op die je niet dienen, of die je niet langer dienen, maar je handelt uit gewoonte. Je kunt je meestal niet eens meer herinneren hoe een bepaalde overtuiging is ontstaan.

 

Je wilt af van beperkende overtuigingen

Beperkende overtuigingen kunnen ontstaan op alle vlakken in je leven en op elk moment. Veel overtuigingen zijn er al op zeer jonge leeftijd.

Misschien was je vroeger niet zo sportief, kon je niet zo goed leren, werd je gepest, was je te dik, bang voor spinnen of had je hoogtevrees. Heel snel heb je overtuigingen opgebouwd. Beperkende overtuigingen gaan je blokkeren in je doen en​ laten in je latere leven en zo worden beperkende overtuigingen blokkerende overtuigingen.

Loskomen van beperkende overtuigingen is niet gemakkelijk en je beperking kan je behoorlijk in de weg zitten en je kunt ze niet loslaten omdat ze opgeslagen zijn in een patroon in je onderbewuste wat veel krachtiger is dan je bewuste. In hypnose ga je wel naar het onderbewuste en kun je er wel bij. Een zeer aangename ontspanning zorgt ervoor dat je brein het patroon wilt loslaten.

Boek hier jouw hypnose sessie

Hypnose is een volwaardige therapie

Hypnose treedt de laatste jaren meer en meer op de voorgrond als een volwaardige therapie voor de meest uiteenlopende geestelijke en lichamelijke aandoeningen

Wil jij af van angsten, onzekerheid, een chronische pijn, een verslaving dan is hypnose therapie de snelste manier om er van af te komen

Hypnotherapie wordt steeds vaker ingezet in de behandeling van mensen met overgewicht, depressie, burn-out, angsten en fobieën, verslavingen enzovoorts

 

Lees hier hoe je in hypnose je patronen en belemmeringen aanpakt

Contact informatie


Peppelkade 48
3992 AK Houten

info@hypnosecentrumutrecht.nl06 39142366
logo
logo
logo
Built by MDDD © 2024